Слика, слика, слика... Фотографија од било кој тип замислете на местото на овие букви, ве молам, бидејќи сакам да се слушне мојата мисла, но знам, вашето време е премногу кратко за да имате време да ги читате сите овие букви цели пет минути.

Што направивме? Во трката кој ќе заштеди повеќе време за нас, создавајќи играчки од типот на електорнска пошта, социјална мрежа за брза комуникација, скајп за бесплатен телефон, телевизор за инстант вести, дојдовме до точка каде што реално немаме време ниту да се завртиме околу себе, а камо ли да го имаме на претек.

Не го препишувам ова од некоја рандом американска интернет страница, ниту од хрватските портали од коишто цела Македонија краде за да биде кул пред своите френдови, па затоа и трагиката не е само на мој грб, туку можете да го осетите и на своја кожа. Кој се уште има време за себе и за своите пријатели на начин на којшто тоа го правевме пред 15-20 години, нека крене лева рака... десната му е на маусот, не ја мачиме.

Еве како изгледа просечно, дневно, моето денгубење, претпоставувам дека тука некаде сте и вие. Станување рано, со подзамижани очи и напамет научен пат до тоалетот каде што четката за заби ако некој ми ја премести во текот на ноќта и ја замени со четката за кондури, сосема нормално ќе си ги направам забите комплет црни и нема да забележам. Мижеечки со рацете на волан ја поминувам раскрсницата кај Католичка којашто никогаш нема да биде сообраќајно средена и освестување со кафе на работа половина час од работното време. Околу пет, ако имам среќа да добијам желба за домашен ручек ќе поминам едно од ретко квалитетното поминато време дома и потоа се префрлам на компјутер каде што половина од времето објаснувам како не можам да стигнам на договорениот фудбал зашто имам многу за работа (порано беше за учење). Другата половина ја поминувам во нервирање зашто некој мене ми го дал истото оправдување и како сите се навлечени на фејсбук и заборавиле што е тоа реалност.

На крајот од денот заспивам со чудење каде ми отиде животот. Следниот ден – исто.

Многу работи се загубија од мојот живот откако презедов обврски коишто можеби не ми требаат и откако почнав да давам ветувања 24/7 дека ќе се видиме неделава, само да завршам со колумната, со работата, со магијата за претворање жабји батаци во свинска коленица и со одењето по жица од кровот на мојата зграда до кај комшиите. Реално, престанав да гледам телевизија, што е фантастична работа. Телевизорот е една од работите, заедно со гугл, коишто мозокот ни го прави пифтија и не тера да мислиме дека сме генијалци само затоа што ги памтиме сите срања коишто ги има во него.
Потоа, престанав редовно да се пијанчам, сега лажам дека претходната вечер сум бил камен, што е одлично. Исто така, заштедив и чудо пари бидејќи сметката за интернет ми е околу илјадарче месечно, а пиењето ми е илјадарче од вечер.

Но, иако интернетот и брзиот начин на живот како што западњаците го нарекуваат лудилото на 21. век ми донесоа неколку доблести, еве што сфатив дека ми одзедоа.

Книги. Последната книга на Горан Стефановски која има 170 Б-6 страници, значи упола од стандарните величини, ја читам веќе месец дена. Стигнат сум до импресивната 29 страница.
Сериозен е тој проблем. Почна со Библијата која се чита со месеци, со години... Потоа смалија авторите, па Толстој ретко одеше на повеќе од илјада страници. Крајот на минатиот век воведе стандард каде што ретки се оние кои надминуваат тристотини страници, а побудуваат интерес, за денес, единствено фотографијата да биде онаа којашто ќе привлече внимание. Немаме време, бизнисот чека, шлеперите се заглавени, робата пропаѓа, ммм види ги овие очи, add friend…

Спорт. Не мора многу, маалски сервис, но и на него со носталгија се сеќавам, а радост блика од мене кога ќе ги начекам ретките моменти да го видам игралиштето кај Капиштец исполнето со мои врсници. Нормално, нема време, секогаш некаде брзам.

Прошетки и безделничење. Едноставно чудо е што едно обично, навидум бескорисно зјапање од прозорецот надвор може да направи за нас. Како помлад, уживав во возењето во градски автобус бидејќи тоа ми даваше десетина минути да си ги средам мислите додека само гледам и се клацкам по скопскиот асфалт. Сега, нема време за автобус, има такси, автомобил, e-mail, кој ќе оди до... каде и да е тоа.

Паркот ми стана енигма. Порано ми беше дом. Седевме на оние скали каде што се уште стојат столбовите од некогашна идадија и со клапата безделничари само уживавме во летната ноќна убавина.

За сексот и девојките не можам да се одлучам. Новото време донесе многу повеќе секс без обврски, бидејќи сите се свесни дека верност нема и никој повеќе не ја бара. Тоа не стави и нас момците во една позиција да кукаме по старото време кога до девојките тешко се доаѓаше но и тешко се губеше, а од друга страна ни донесе многу повеќе секс со многу повеќе девојки и секако многу повеќе нервоза дека сме биле пијани и сме фатиле којзнае каква бактерија. Најпаметно е сега, верувајте ми, да вложите во берза на некоја приватна уролошка ординација. Луѓето ќе се наполнат со пари, не се знае кој кого „плеска“.

Како и да е, и во времето на баба ми незамисливо беше да се излегува надвор после десет часот, но еве сме. Кога реката се одлива од коритото, не прашува дали смее да помине низ археолошките знаменитости. Наше е да направиме кеј, да бидеме свесни дека реката е дел од нас, но и да знаеме дека ние сме оние коишто ќе и дадат насока. Во спротивно, следната поплава век подоцна, ќе ги растури нашите коски, но не и нашата гробница.