Четрсчетири. Тоа е минимумот точки коишто можам да ги наведам ако почнам да ги набројувам сите работи коишто ми сметаат кај себе, тебе, нив и светот. Што не е многу, не се сметам себе си за некој балашевичев намќор, кога и сами би седнале на двоседот дома со тефтерчето и моливчето во уста, покрај тоа што ќе добиете модар јазик од графитот ќе сфатите дека четрсчетири точки се ништо особено. Само да имате доволно време. Оп, четрспет, мразам што никогаш немам доволно време за лежерно завршување на обврските.

Ми стана некако обврска да имам обврски постојано. Иако се надградив себе си со средства за брзо решавање и брзо стигнување од едно на друго место, успеав единствено како човековата еволуција да направам само обратно. Возам побрз автомобил но стигнувам подоцна од било кога, имам два телефони, но никогаш не успевам да одговорам на сите повици и имам подебели жици за побрза интернет конекција со што добив потенки живци за поконфузна меѓучовечка комуникација.

Вчера имав секс. Претпоставувам ќе се сложите, тоа е нешто коешто е основно побарување на секое живо створче. Цената којашто јас морав да ја платам за убав, опуштен, долг и прекрасен секс, се намуртените лица на двајца пријатели што едноставно не успеав да стигнам да ги почестам со моето присуство иако им најавив дека ќе доцнам. Втората цена е повисока но и за вас неважна. Bummer, до каде стигнав, да треба да се лишам од едно слатко задоволство за да успеам да го одржам социјалниот и работниот живот на нозе.

Освен сексот вчера имав и поинакво откровение. Веќе неколку денови се обидувам да сфатам на што ме потсетува сликата од мојот прозорец. Може да се каже дека е „новонастаната“ бидејќи до пред недела две имав поинаков поглед. Сега се рушевини, а последниве речиси сто години на тоа место имаше живи луѓе, мирис на тазе печени кифлички и убав зелен бор за кој дури сега сфаќам дека повеќе го нема, кога ли го отсекоа, каде ли бев?

Како и да е, само што излеговме, фината слатка девојка вели, „Како стануваш наутро, зарем не ти е морничаво? Нели се чувствуваш како да живееш на гробишта“. И тогаш ме удри по глава тоа, па да, јас живеам на проклети гробишта.

Можеби е заради остварувањето на хоромонскиот баланс, можеби е заради погледот на гробиштата, но тогаш како дежа ву ме удри една сосема поинаква мисла од онаа која што редовно си стои кај мене во мислите. Колку ли е страшно да се умре, колку ли е ужасен оној миг пред самата смрт, кога знаеш дека е готово и едноставно посакуваш уште само една минута да размислиш убаво за сè што се случува и случувало, посакуваш уште една шанса да почнеш сè отпочеток и да направиш поинаква линија, да бидеш упорен, истраен, да не потклекнуваш, да се бориш, да крвариш од страст, да работиш додека не се онесвестиш за сон, да одживееш за во клучниот миг, пред да умреш, да можеш да си речеш „спремен сум“.

Сакам да живеам, сакам да направам разлика, не сакам статистика, не сакам ниту гробишта под мојот прозорец, сакам да сторам сè што можам за да се издигнам од патетиката на моето опкружување и со тоа да станам и самиот помалку клишеизирано патетичен.

Штета што треба нешто реално да ме потсети на светот на мртвите за да се почувствувам жив. Но, сечиј живот, мојот и вашиот е токму како моите „навидум гробишта“, одвратен и хаотичен, а ние мислиме дека сме соседите.