Никогаш не е крајот на светот. Освен во оние случаи кога светот ќе реши дека треба да го стави вашиот крај.

Само завчера, пред мене без да ме забележи помина мојата драга пријателка Ана. Ана, е лавица. Кога таа се движи по улицата со најзиниот шал во илјада бои, мажите околу неа наеднаш се претвораат во малечки шимпанза како од спотот на Ману Чао, имаат лимени канчиња во кои молат од неа да стави една паричка за да го поминат денот. Ана се насмевнува и тоа е доволна сума којашто ќе ја добијат, бидејќи и сами знаат дека не се кадарни да бидат лавови, а таа заслужува само рамен на неа.

Проблем со принцезите е што на светот има многу малку шармантни принцови, иако бајките тврдат поинаку. Проблем за паметните и убави девојки е што нивната граница е поставена премногу високо, но не бидејќи тие сакаат така, туку бидејќи од Господ им е така дадено. Навистина ми е жал, што не можам да бидам принц, но секогаш ќе ми биде фасцинантна онаа магија којашто овој тип на девојки знаат да ја предизвикаат со самото свое постоење.

Токму денес со една друга драга пријателка, Ирена, зборував за онаа хипотетичка слика којашто сите ние си ја создаваме во нашите глави, каков е идеалниот партнер и покрај тоа што знаеме дека таков речиси и да нема, а дури и да има, сигурни сме дека ние нема да бидеме оние среќници коишто ќе завршат до крајот на животот со него.

Се разви дискусија откако јас кажав дека сакам блондинка којашто ќе носи розева кошулка, ќе зборува на телефон додека оди по улица и сите се вртат по неа, но кога ќе седне на маса ќе ме стаписа со својата интелигенција и смисла за хумор.

Ирена смета дека таква девојка нема никогаш да постои, бидејќи секоја „шмизла“ е таква бидејќи е проста, а оние девојки коишто всушност имаат грам памет во главите, се свесни дека не сакаат да бидат погрешно етикетирани и сместени во кошот на површноста па одбираат сосема поинаков стил на облекување и однесување.

Па сега, нели е тоа трагично, велам, убавите девојки да се осудени на неинтелигенција, а „неубавите“ осудени на спротивното. Така се поставени работите на оваа планета, вели таа, ако не ти се допаѓа, Марс не е далеку.

Но тогаш, како Ана постои на истите сè уште подзамрзнати улици на овој град и како чекори по нив без нејзините потпетици да се пролизгаат ни милиметар... прекрасна и елегантна како дива од насловна страна, со ум и со пријателски однос дури и кон најодвратниот додворувач. Ја знам, ја познавам, таа е вистинска, постои и сама е, сингл е, бидејќи е премногу голема за да може некој да ја одржи на дланка, премногу е добра за сите нас, премногу е... сон.

Во Скопје, од секогаш би рекол, постои една фина група на прекрасни луѓе, на прекрасни девојки кои зрачат со својата урабност и префинетост. Тие се движат како одметници покрај кичерајот којшто е убеден дека е кремот на овој град. Така добро измешани, сите ние ги бараме како игла во сено. Одиме на викенд забави, на туѓи свадби, на работни прослави и на родендени... само за да ја најдеме љубовта на нашиот живот за која што ќе можеме да се пофалиме пред себе кога ќе се погледнеме во огледало, дека сме го направиле вистинскиот избор. Единственото коешто успеваме да го најдеме е погрешниот избор што изгледа толку правилен во моментот. И тоа е единствената исправна работа којашто ја правиме истиот тој миг, се обидуваме сосема обичното несовршенството, да го претвориме во нешто совршено крај нас, со помош на нашите заљубени прсти. Секако на крајот, во истиот исправен миг, го фрламе пластелинот во кантата за отпадоци свесни дека повеќе не не бива за таа работа.

За сето тоа време, некоја друга фина Скопјанка, стои потрена на ладниот ѕид на другиот крај на градот и фрла иста таква пластелин кукла – убедена дека не ја бива за таа работа.