Еднаш на истово место каде што ми е дозволено да зборувам речеиси сè, зборував за моќта на маркетингот во нашите животи. Иако малку предоцна учам како и сам да извлечам корист од овој модерен благодет, сепак, не се откажувам и учам од вистинските професионалци.

Во моето секојдневние постојат пар душмани, но еден ми е некако омилен. Како лик од цртан филм е, како Duffy Duck, секогаш нешто не чини, секогаш сите се неспособни и виновни за состојбата, сите се тотално бескорисни и глупави колку Форест Гамп, а тој... е цар. Имам дури и блага симпатија понекогаш, иако е тоа ретко, кога ќе ја направам оваа споредба.

Но, маркетингот за којшто зборував, успешно го продава неговиот лик и дело. Сто пати кажана лага станува вистина, па сите негови верзии и варијанти на случувањата во нашето општество и заедничко опкружување кај многу луѓе сфаќам дека станале исто толкава вистина. Себе си преставувајќи се како исклучително потентен, навистина ги тера луѓето да мислат дека е, не обрнувајќи внимание на сите оние коишто зад него сведочат за неговата еректилна дисфункција. На крајот, по скопската поговорка, „ако на другарите не кажеш дека си плескал, исто како да не си плескал...“, така и тој успева да ги убеди апсолутно во што сака, качувајќи им се на глава со своит верзии и варијанти додека соговорниците од немајкаде почнат да му веуваат во секој збор. А ги има премногу, прееемногу.

Слично нешто деновиве забележувам на социјалната мрежа на Цукерберг. Една девојка, по име Ивана С., упорно пишува колку е таа непобедлива, непоразена, убава, паметна, принцезовидна, ма Господ да се симне и да ја замоли да му дозволи да владее со планетава зашто и онака таа ги држи сите конци во раце. Си мислам, девојкава ако е навистина таква, тогаш да му се јавиме на Чак Норис бидејќи во Скопје живее неговата понежна половина.

Се надевам дека некој од нејзините пријатели нема да ја препознае во текстов, па да ме исцинкари, инаку ќе исчезнам од овој свет. Туку, поентата...

Би рекол дека и во двата случаи, очигледна е успешноста да се продаде својата величина без разлика дали навистина е поседувана или не. Не сакам да грешам душа, првиот случај ми е навистина познат и знам дека се базира на лага и дека е тоа чист маретиншки трик, додека Ивана не ја познавам, но толку многу себепромоција, мора да е со причина, а друга причина освен покривање на фрустрации коишто се наталожиле во раните тинејџерски години, не можам да видам, а искрено и не сакам да гледам, па затоа, како тој контакт дојде тивко, неповикано, сам... така и си замина, брзо и ефикасно со надеж дека некогаш ќе ја сретнам во реалноста и ќе клекнам на колена пред нејзиното височество, ќе побарам прошка за моето одвратно Богохулие, а таа достоинствено ќе ми каже „оди си црву, гледаш дека не те перцепирам. Оди си, исчезни, како меурче од сапуница, пуф“ – и со прстите ќе направи еден сладок потег како пука меурче, а јас ќе паднам во агонија, умирајќи за нејзината љубов, рака, внимание.

Или, можеби и не баш. Поверојатно, таа ќе заврши во креветот на некое момче од Инџиково со тјуниран Голф кец којшто пие во локалната биртија и се води по девизата „истепај ја женати наутро, ако ти не знаеш, таа сигурно знае зошто“, а јас ќе завршам некаде во Белгија, возејќи вовче во луна паркот на Брисел и размислувајќи за девојката којашто на лош англиски се трудеше да ми објасни дека Кундера кога купувал од нејзината продавница цвеќе и се потпишал на Сите смешни љубови, а таа тогаш сфатила дека не може да сака друг човек освен него иако е тој пре-престар за неа.

И на крајот од пругата, кога сите деца се свесни дека патувањето завршува, ќе останеме голи и боси пред чергичето со натпис „Welcome“ на Свети Петар, а таму драга Ивана, нашите мртви истетовирани тела вредат исто колку и нашите живи души.

Маркетингот ве крева во облаците, но јас сум сè уште жив, тука меѓу земјаните...