Кристално чисти проѕирни коцки мраз паѓаат во 1500 слики во секунда и нивното совршено напукнување, но не и целосно кршење се гледа како совршенство на физиката и законите на природата.

Вака би ги опишал нештата коишто ми се случуваат деновиве кога би бил другата моја половина. За среќа, несреќа, жал или име Божјо не сум, но морам да признаам дека поетски добро звучи целото тоа отсликување на реалноста. Што всушност се случува кажано со мои зборови? Врска немам, нема „мои зборови“ како и да завртиш, постојат само зборови кои влетуваат во текстот, како ќе се формулираат, што ќе значат, појма немам. Еве, јас ќе наредам неколку, вие сложете ги по вашки, на крајот сигурен сум дека тоа што ми се случуваше сигурно ќе биде она коешто сами сте го напишале, бидејќи едноставно… се случи СЕ.

Добро признавам, немав секс во воз иако тоа сакам да го повторам веќе неколку години, но по ѓаволите македонските возови немаат услови за такво нешто. Рака на срце, да не се лажеме, не елиминирав ниту еден член на владеачката гарнитура, ниту некој од креаторите на јавното мислење, што претпоставувам дека е добро, бидејќи во македонските затвори нема интернет, а ние сме модерна земја, европска, современа, немањето интернет е како немање струја или вода. А да, тоа е дел од работите кои се случија неделава во нашето цивилизирано оштество, немав стуја и вода.

Мхм, снема вода зашто некој мудрец решил да реновира, да бутка ѕидови, па ја исклучил водата во цело маало. Да биде забавата по кул, некој од бетономешалките што истиот фиљан господин ги имал нарачано, го скинале кабелот токму до мојот дом, па јас си останав античко-македонски, без струја и вода.

Е, до тогаш всушност бев голем патриот и поддржувач на велико-македонската пропаганда на владеачката партија (Океј, лажам, ама за доброто на муабетот нека биде така), сите ние треба да се чувствуваме потомци на Александар и да бидеме антички Македонци, но, чим се осетив како таков, сфатив дека не е баш тоа за мене. Плус, немам ниту опрема за да бидам дел од фалангата, тотален фејкер ќе бидам, а и од секогаш сум се чувствувал европски ориентиран, кон светот, кон иднината, кон подоброто, напред…

Не верувам нешто особено во случајности, но и поклонувањето на судбинските потези на природата не ми се особено блиски. Се стаписувам кога црна мачка ми го пресекува патот, но само затоа што сум воодушевен од нејзината елеганција. Како и да е, последнава недела зборот „кататонија“ го слушнав точно шест пати. Сега, немам јас никаков проблем со зборот, ама ете се случи за една недела да надоместам за последниве неколку години, што направи вчера направи десетина минути кататонично да размислувам за тоа. Опа… седум пати.

Хеј, мене ми се чудни овие работи, зошто никој не го кажа зборот „парадигма“ или костобран или миракул на пример, чезнее, племенит, корунка, дребулија… кај беа овие зборови минатава недела? Што му фалеше на некој да ми рече „Те молам како ’индиго‘ остави ги трагите од своето тело на мене?“ Наместо тоа, добив едно обично „Сакам да се претопиш во мене како шлаг во чоколадо“ – а тоа, мора да се признае, е секојдневна реченица, нели?

Реков неделава се случи се, а? Хм, пак излажав, тоа не е вистина. Неделава се случи токму она коешто треба да се случува секоја половина на март. Јас имам девет животи, Марта има девет ума. Јас секоја година губам по еден живот, Марта секоја година ми ги враќа силите назад за да можам да продолжам со моето лудило. Неделава се случи токму она коешто треба да се случи, ништо повеќе, ништо помалку.

Неделава се случи животот, уште една недела којашто ќе не подготви да се соочиме со смртта горди, како луѓе коишто не потклекнале пред острото сечило на Грим Риперот, го одбиле неговиот удар, а потоа и злокобно му се насмеале во лице, знаејќи дека е се уште слаб да го зададе финалниот удар.

А кога конечно ќе го стори тоа, вечниот сон ќе го прифатам мирно, насмеано и со мислата „Направив сешто, спремен сум да умрам“.