Консумирањето риба ја подобрува интелигенцијата и спиењето - велат докторите од универзитетот Пенсилванија. Нивната студија беше објавена на порталот „Eurekalert“.

Претходните студии го покажаа ефектот на омега-3 масните киселини врз менталната активност. Но, односот помеѓу нивото на интелигенција (IQ) и подобрувањето на спиењето не е доволно истражуван.

Студијата беше спроведена меѓу 542 деца во Кина на возраст од 9 до 11 години. 54% се момчиња, а 46% се девојчиња. Тие одговорија на прашањата за тоа колку риби јаделе, а потоа биле подложени на тест за интелигенција. Во исто време, нивните родители го оцениле квалитетот на спиењето на нивните деца, одговарајќи на прашања на релевантните научници.

Резултатите покажале дека децата кои јаделе риба најмалку еднаш неделно имале помалку нарушувања во спиењето. Покрај тоа, според IQ, тие имале просечно 4,5 поени повисоки резултати од своите врсници, кои ретко ја консумираат рибата или воопшто не јадат.

Научниците велат дека на децата треба да им се даваат повеќе риби. Детето може да ја консумира дури од 2-годишна возраст.

- Децата добро ја чувствуваат миризбата. Ако не се навикнати на неа, тие можат да избегнуваат јадење риби - вели Џенифер Пинто Мартин, која беше вклучена во студијата.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium