Пиењето на зелен чај може да ја подобри работата на мозокот и позитивно да делува на работната меморија.

zelen-caj

 

Истражување објавено во "European Journal of Clinical Nutrion", ја надополни листата на благотворни дејства на чаевите, која вклучува: намалување на ризик од Алацхајмерова болест и одредени облици на карцином, подобрување на кардиоваскуларното и оралното здравје и помош при слабеење.

Оваа студија е прва, која промените во мозокот по конзумација на зелен чај, ги снимала со магнетна резонанца.

Во ова истражување учествувале 12 здрави доброволци, на кои по конзумација на 250-500 милилитри напиток на база на сурутка со екстракт од зелен чај, им била тестирана работната меморија.

Во текот на истражувањето, утврдено е дека делотворното дејство на чајот е поврзано со дозата која се конзумира т.е. поголема доза зелен чај значела подолготрајно дејство.

 

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium