Верувале или не, современите мажи од Европа се неспоредливо повисоки од своите прадедовци кои живееле пред само 150 години.

denes-sme-za-11-cm-povisoki-otkolku-pred-150-godini

До ваквиот заклучок истражувачите од Британија и Австралија дошле проучувајќи стотици илјади воени здравствени картони на Европјаните од 15 држави, од втората половина на 19 век па се до денес. Денешната просечна висина на еден 21 годишен маж од Европа изнесува 179 cm, a спрема научниците, до порастот во висината е дојдено заради промената во начинот на живот, зголемувањето на стандардот, подобра исхрана, а и заради се подоброто образование.

Нажалост, истражувачите немале можност да испитаат колку се променила висината на женските, затоа што не успеале да пронајдат репрезентативен примерок на здравствени картони во кои би иле забележани потребните податоци за висината на нашите прабаби.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium