Game of Thrones е омилена серија на милиони луѓе во светот. Додека ја чекаме новата сезона и новите битки за тронот одвоивме 10 реченици кои кријат вистинска мудрост.

  1. Секој човек кој мора да потенцира дека е крал, не е вистински крал.
  2.  Можеби во тоа лежи тајната, не во тоа што го правиме, туку зошто го правиме тоа.
  3. Лавот не се потресува поради мислењето на овците.
  4. Срцето може да нѐ излаже, а главата си игра трикови со нас. Но, очите секогаш ја гледаат вистината.
  5. Се е подобро со малку вино во стомакот.
  6. Секој човек мора да умре. Но, прво тој мора да живее.
  7. Сите гледаме во истите ѕвезди и гледаме различни нешта.
  8. Некои врати се подобри да бидат оставени затворени.
  9. Штом ги прифатиш своите слабости, никој не може да ги употреби против тебе.
  10.  Различни патишта понекогап водат кон различен замок.

„Игра на тронови“ постигна рекорден број на гледачи, како и особено голем број ангажирани фанови. Серијата доби повеќе награди и номинации, вклучувајќи ја наградата Еми за првите пет сезони, наградата Златен глобус, како и наградата Хуго и Пибоди. Питер Динклиџ освои Еми награда за најдобар спореден глумец во драмска серија, и Златен глобус за најдобар спореден глумец во драмска серија, мини серија или ТВ филм, за неговата улога како Тирион Ланистер.

marijaSerif

ZK