Најдобриот анимиран филм на сите времиња, според читателите на порталот Ранкер, е ни помалку ни повеќе, „Lion King“. Кралот Лав е анимираниот филм кој се појави во 1994 година и заработи милјарда доалри. Многу често, на различни избори го освојуваше првото место за најдобар анимиран филм на сите времиња.

Посебно интересно е тоа што сите ликови во овој цртан филм се цртани со пенкало, освен стампедото и сцената од песната "Животот се врти во круг", кои биле работени на компјутер.

Кралот Лав е еден од седумте Дизниеви филмови во кои не се појавува човечки лик. Според листата на порталот Ранкер на второ и трето место се нашле класиците на Пиксар, "Приказна за играчки" и "Барајќи го Немо".

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа