Група на новинари на „The ​​New York Times“ спровеле темелна инспекција во која резултатите покажуваат дека гледањето на „Брзи и бесни“ влијае на количеството прекршоци на патот, поврзани со пречекорување на брзината. За таа цел, 192.892 акти беа издадени во округот Монтгомери, Мериленд, помеѓу 2012 и 2017 година.

Споредувајќи го бројот на прекршоци три недели пред и три недели по излегувањето на филмот, новинарите забележаа дека просечната стапка на повреди се зголемува за 20%. Исто така, по премиерата на филмот, бројот на возачи кои ја надминуваат брзината од 40 и повеќе милји на час (над 65 км / ч) двојно се зголемуваат.

Користејüи ги податоците за географска ширина и должина кои се забележуваат во документацијата, аналитичарите утврдиле дека повеќето од наведените прекршоци се извршени во близина на големите кино сали. Тимот продолжил со истрагата со споредување на податоците добиени со годините, кога во серијалот не беше објавен филм. Таа покажа дека во тој период нема зголемување на прекршоците за зголемена брзина.

Од јануари оваа година серијалот ќе добие шоу во живо, наречено „Fast and Furious Live“. За време на шоуто, најпознатите филмски трки ќе бидат пресоздадени со помош на технологија за 3D-мапирање.

Последниот до моментов филм во серијалот излезе во април минатата година, до сега заработувајќи повеќе од 1,2 милијарди долари. Деветтиот дел се очекува во април 2020 година.

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа