Книги

george-rr-martin-thumbДенес, 20 септември е денот кога е роден креаторот на една од најпознатите книги, чии телевизиски обработки станаа уште попопуларни.

Повеќе...

book-that-cant-wait-thumbКнига која буквално исчезнува откако ќе ја купите произведе една аргентинска издавачка куќа. Наречена е „Книгата која не може да чека“ и е така направена, што откако за прв пат ќе биде отворена, нејзините букви исчезнуваат за два месеци.

Повеќе...

citybooks-thumbСо расказот Се викам Скопје, Жарко Кујунџиски ја доби првата награда на конкурсот на deBuren и citybooks Скопје.

Повеќе...

site-tie-kraevi-nagradna-thumbНеодамна нашиот пријател Бранислав Ѓорѓевски одржа промоција на збирката раскази „Сите тие краеви“. Тогаш, навреме пристигнавме на промоцијата, но она што не успеавме навреме да го направиме е да ги доделиме книгите кои тој ги подари за нашите читатели.

Повеќе...

gjurgjica-tajnite-thumbЧовекот е во вечна потрага како мисија на своето постоење, како четиво кое постојано се препрочитува се дури не се научи наизуст, едновремено и како ослободување, како можност за докажување, како исполнување на сонот со кој и буден се сонува, посебно ако сето тоа започнува мошне рано, во детството, згора и мистичноста на таинствената пештера, па и истомисловната дружина ете ви идеја за убав детски роман, таков како што е првенецот на Ѓургица Костадиновска насловен како ТАЈНИТЕ НА ПЕШТЕРАТА.

Повеќе...

citybooks-thumbdeBuren и citybooks Скопје распишуваат конкурс за расказ, поема или есеј за градот Скопје.

Услови за учество:
- Во текстовите треба јасно да е препознатлив контекстот на Скопје (тематски, идејно, протагонистички...)

Повеќе...

diversityКaнцеларијата на Потпретседателот на Меѓународниот ПЕН и на Уредништвото на Разноликост – Колекцијата на поезија, фикција и есеј на Меѓународниот ПЕН на 21 мај (понеделник) со почеток во 19 часот на отворениот амфитеатар во рамки на Спомен куќата на Мајка Тереза со КНИЖЕВНО ЧИТАЊЕ по деветти пат ќе го одбележи Меѓународниот ден на културната разноликост на УНЕСКО.

Повеќе...

venko-na-tabernakul-thumbВенко Андоновски важи за еден од најценетите македонски автори во моментов. Тој од секогаш важел за одличен писател и колумнист, но последниве неколку недели со пар свои написи успеа да крене толку многу прашина што не се сеќаваме кога последен пат главна тема во интелектуалните кругови бил текст напишан од писател, а не некој од политички „аналитичар“.

Повеќе...

dukovski-drami-thumbДенес, во Македонскиот народен театар се прославуваше раѓањето на „Драми“ на еден многу несекојдневен начин.

Повеќе...

site-tie-kraevi-thumbНа 6.4.2012 (петок) во ГЕМ Клубот (Менада) со почеток од 19:00 часот ќе се одржи промоција на збирката раскази „Сите тие краеви“ од Бранислав Ѓорѓевски.

Повеќе...

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа