Книги

harun-i-more-od-prikazni-thumb-02„Стварниот свет е преполн со волшебства, така што и волшебните зборови можат лесно да станат стварност." Оваа реченица е извлечена од книгата „Харун и море од приказни"...

Повеќе...

 

stephen-fryАнглискиот писател, актер, драматург, новинар... Стивен Фрај, на прекрасен англиски јазик објаснува што за него претставува јазикот, зборовите, граматиката.

Повеќе...

tonio-kreger-tomas-man-thumb„Релјефен“, изразлив, мисловен, тоа се само дел од бројните атрибути коишто го означуваат генијот на Томас Ман. Зачудува неговата умешност во кратка прозна форма да изрази една длабока идеја, да го изложи дејството на повеќе нивоа. Потврда за тоа се извонредните новели Тонио Крегер и Тристан

Повеќе...

varijantata-lineburg-thumbВаријантата Линебург е книга што моќно побудува на размисла. Не треба да залаже главната нишка  во дејството која е поврзана со акцентирање на култноста на шахот

 

Повеќе...

Досиејата на ФБИЗбирка од разни документи, од американски пилоти, војници кои имале пристап до неверојатни информации и сведоштва на луѓе кои имале контакти со вонземјаните. Некои од нив се класифицирани како врвна тајна од Службата за разузнавање на САД и се конфискувани како закана за националната безбедност.

Повеќе...

Островот со скриеното богатствоОстровот со скриеното богатство е еден од најчесто драматизираните романи во светот – во филмови, телевизиски серии, театарски претстави, па дури и пантомима. Тоа е една возбудлива авантуристичка приказна раскажана од момчето Џим Хокинс, кој станува бродски готвач.

Повеќе...

Денес е петок - Ернест ХемингвејМаж и жена во љубовна расправија, млад војник на испрашување кај претпоставениот, девојка која доживува разочарување во својата прва љубов, старец кој седи пред реката не можејќи да го помине мостот и да го остави целиот свој живот зад себе, млади луѓе во вителот на граѓанската војна во Шпанија – сите овие личности од приказните на Хемингвеј, фатени во канџите на животот, се наоѓаат среде конфликтни ситуации во кои е тешко да се најде излезот.

Повеќе...

Невидливиот човекРоман за неограничените можности на науката и (зло)употребата на големите откритија. Но и приказна за трагичниот живот на големиот пронаоѓач, кој останува несфатен од обичниот и ограничен ум.

Повеќе...

kreativ-pisateli-thumbКлубот на читатели од Скопје, првиот официјален клуб од тој тип, за кој ве информиравме подетално во една од претходните колумни,  започна со опуштени и пријатни средби со македонски писатели во кафе барот Џубокс, кој со својот амбиент придонесува за уште порелаксирана атмосфера.

Повеќе...

telo-thumbТелото на кој било човек е продукт на универзумот но тоа е и човековата регистрација во истиот. Токму врз овие претпоставки, современиот и актуелен англиски писател Ханиф Курејши

 

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа