Книги

trojcata-chetvorni-thumbВо организација на издавачката куќа Табернакул, вчера во Македонска опера и балет се одржа промоцијата на шест книги од Ферид Мухиќ, Горан Стефановски и Венко Андоновски.

Повеќе...

canone-inverso-thumbКнигата на Пауло Мауренсиг, Canone Inverso, е приказ на неодоливата и погубна желба да се достигне совршенството, трагична сторија на еден живот посветен на овој жар, живот полн самотија, предаденост на музиката и на инструмент - на виолината на која се „нафатила енергијата“ на чистиот порив на виртуозот.

Повеќе...

memoarite-hadrijan-thumbХадријан ја имал таа предност како врховник да ја почувствува сета суптилност на стварноста на своите плеќи бидејќи морал да ја води најголемата и најмоќната империја - Римската.

Повеќе...

alice-thumb„Алиса во земјата на чудата“ – дефинитивно неразбрана книга!


Повеќе...

Paul-auster-newyork-triologyЊујоршка трилогија претставува збирка на три детективски романи, насловени како: Град од стакло, Духови и заклучената соба. Во нив се содржани детективски сижеа...

Повеќе...

Barnes-and-Noble-Store-thumbМожеме слободно да ја прогласиме литературата за мртва или да причекаме уште некое време за да ја констатираме официјалната смрт.

Повеќе...

kit ricardsКит Ричардс, гитаристот на легендарните Ролинг Стоунс напиша автобиографија во која го опишува својот разуздан рокерски живот и на големо изненадување нема многу пофални зборови за Мик Џегер со кого се заедно веќе 50 години

Повеќе...

Секој Петок од 19:00 часот во Младинскиот Клуб КРЕАКТИВ Скопје ќе се среќаваат љубителите на пишаниот збор.
Ова е една од новите активности кои се организираат во Креактив и има за цел да промовира добри книги кои би било вредно да се прочитаат. Клубот на читатели е место каде се развиваат интересни дискусии, место каде се твори, каде секој млад човек може да даде свое критичко размислување за одредено дело.
На одредени средби ќе каниме и гости како на пример: познати писатели и автори на дела, колумнисти, поети, лектори и слично кои заедно со младите ќе дебатираат на најразлични теми за најразлични жанрови на книги.
Па доколку сметате дека ова е навистина нешто интересно, повелете и посетете не и придружете ни се секој петок во Креактив од 19:00 часот.

Младински Клуб Креатив СкопјеСекој Петок од 19:00 часот во Младинскиот Клуб КРЕАКТИВ Скопје ќе се среќаваат љубителите на пишаниот збор.
Ова е една од новите активности кои се организираат во Креактив и има за цел да промовира добри книги кои би било вредно да се прочитаат.

Повеќе...

Прв пат се сретнав со делата на нобеловецот Јасунари Кавабата преку неговата книга Земјата на снегот. Куќата на заспаните убавици повторно го нуди прекрасниот раскажувачки талент на писателот кој успева да го долови мирисот на далечниот исток.
Мистичен и навидум чуден тоа е еден свет за нас можеби несфатлив, но сепак близок. Близок, бидејќи човековата суштина е секаде и секој пат иста.
Човековите радости, стравови, уживања и страдања несомнено се универзални...
Барајќи утеха во младите девојки, главниот јунак се присетува на својот живот, на поминатата младост.
Очајот кој го носи староста и сознанието на неизбежното што е сè поблиску, го тера да бара утеха во друштвото на млади девојки кои се присутни само телесно, а всушност се во длабок сон од кој не може да ги разбуди. Секоја девојка буди сеќавање на некоја, чиниш веќе заборавена случка.
Барајќи го минатото, барајќи го она што не може да се врати се соочува со суровата реалност која го приземјува и која ги враќа сите работи на свое место, младоста кај младите, староста кај старите, минатото, во минатото.

Куќата на заспаните убавициПрв пат се сретнав со делата на нобеловецот Јасунари Кавабата преку неговата книга Земјата на снегот. Куќата на заспаните убавици повторно го нуди прекрасниот раскажувачки талент на писателот кој успева да го долови мирисот на далечниот исток. 

Повеќе...

БаудолиноБаудолино е авантуристички роман за најголемата лажна вест од 12-тиот век кој зборува за утопистичкото христијанско царство на далечниот исток.

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа