Кинескиот суперкомпјутер „Tianhe 2“  се  смета за најбрзиот компјутер во светот.

Компјутерот извршува работни процеси со брзина одо33.86 петафлопси, т.е. може да процесира 33.86 милијарди операции во секунда.

Истиот е развиен од 1.500 научници и инженери од Универзитетот за одбранбена технологија во Кина а секо ристи за извршување на анализи и чување на државни безбедносни апликации.

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

banerIscelitelMilenium