Хардвер

nvidia.03Ако сте љубител на гејмингот и сакате да ги пробате најдобрите и најнови видео игри, тогаш сигурно знаете дека за тој „луксуз“, меѓу другото, ви е потребна одлична графичка картичка.

Повеќе...

desktop1602Појавата на смартфоните очигледно е проклетство за компјутерите. Во 2015-та година во светот биле продадени нешто над 275 милиони персонални компјутери. Тоа беше прв пат во кој продажбата опадна под нивото од 2008-ма, година по појавата на првиот „iPhone“.

Повеќе...

surfaco.27Компанијата Microsoft го претстави својот најнов десктоп компјутер со екран осетлив на допир кој претежно е наменет за уметниците односно за цртање. 

Повеќе...

kilo.coreНаучниците од Универзитетот во Калифорнија го претставија KiloCore, првиот процесор со 1.000 јадра. Овој процесор е корисен за спроведување на паралелни задачи како енкрипција, пресметување на научни податоци и кодирање на видеозаписи.

Повеќе...

diks.01Компанијата Samsung го престави новиот PM971-NVMe е PCI-e SSD хард диск со капацитет од 512 GB и димензија од само 20х16 милиметри.

Повеќе...

objekti.egipet1Овие необични структури ги открила екипата на "Secureteam10" која со години се занимава со истражување на НЛО, како и откривање на тајни поврзани со вонземјени видови и облици на земјата кои владите упорно сакаат да ги сокријат.

Повеќе...

5d.diskНаучниците од Optoelectronics Research Centre развиле петдимензионална технологија за дигитално складирање на податоци, која може да трае неколку милијарди години.

Повеќе...

cpu.svetlinaНаучници од Универзитетот „Колорадо“ во соработка со професори од Универзитетот „МИТ“ и Универзитетот „Беркли“ ја претставија својата иновација. Се работи за првиот функционален процесор што ги пренесува податоците преку светлина, наместо преку електрицитет.

Повеќе...

ozo.2Додека го чекаме новиот паметен телефон на Nokia, компанијата објави дека започна да собира преднарачки за својот нов хардвер, но тоа се уште нема да биде телефон, со оглед дека до 2016 година се уште е на сцена забраната односно договорот со Microsoft.

Повеќе...

HibernateКорисниците на компјуерите, најчесто на лаптоп уредите често ги ставаат своите машини во standby или во hibernate опциите за кога повторно ќе седнат пред компјутерот, да продолжат онаму каде што застанале. Но, како точно функционираат овие опции и како се разликуваат?

Повеќе...

tisinaBaner

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа