Новата HDMI 2.1 верзија на широко распространетиот интерфејс доаѓа со голем број подобрувања. 

HDMI 2.1, првпат објавен на CES 2017, сега е подготвен за интеграција во различни уреди. Новиот стандард поддржува повеќе излезни видео резолуции, вкл. 4K на 120Hz, 8K на 60Hz и дури 10K. Во моментов, сепак, нема уред на кој се гледа резолуција од 10K.

HDMI 2.1 претставува поскоро ажурирање на стандардот, ориентиран кон иднината, отколку решение кое директно би влијаело на постојните уреди. Дури и 4K видео се уште е исклучок во моментот, како и HDR-видео, кое исто така е поддржан од HDMI 2.1.

maxresdefault3011

Со оглед на тоа што новиот стандард е компатибилен со постоечките HDMI уреди, сосема е можно дека уредите со HDMI 2.1 интерфејси наскоро ќе бидат достапни на пазарот.

Сепак, корисниците ќе ги доживеат придобивките од спецификациите само кога се појавуваат уреди и видео содржини со резолуции до 10K.

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа