ENIAC

Првиот електронски компјутер бил создаден во 1946 година и е познат под името ENIAC.

Во него, конструкторите Џон Мокли и Преспер Екерт вградиле 18.000 електронски ламби. ENIAC била огромна машина што зафаќала околу 150 квадратни метри површина и тежел 30 тони.

Со ENIAC започнува првата генерација компјутери која траела до 1959 година. Голем недостаток на компјутерите од оваа генерација бил загревањето на електронските ламби. Тоа барало дополнителни уреди за ладење. Брзината на тие компјутери била мала, имале и мала меморија, а за паметење на податоците се користела дупчена хартиена картичка.

 

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

Д Фестивал

sasa

baltazar

denNanezavisnosta

Мисла на денот
Виц на денот
Стрип на денот
Фото на денот
Со желба за знаење
galerija