Хардвер

cpu.svetlinaНаучници од Универзитетот „Колорадо“ во соработка со професори од Универзитетот „МИТ“ и Универзитетот „Беркли“ ја претставија својата иновација. Се работи за првиот функционален процесор што ги пренесува податоците преку светлина, наместо преку електрицитет.

Повеќе...

ozo.2Додека го чекаме новиот паметен телефон на Nokia, компанијата објави дека започна да собира преднарачки за својот нов хардвер, но тоа се уште нема да биде телефон, со оглед дека до 2016 година се уште е на сцена забраната односно договорот со Microsoft.

Повеќе...

HibernateКорисниците на компјуерите, најчесто на лаптоп уредите често ги ставаат своите машини во standby или во hibernate опциите за кога повторно ќе седнат пред компјутерот, да продолжат онаму каде што застанале. Но, како точно функционираат овие опции и како се разликуваат?

Повеќе...

intel.logo1ИТ компнијата Интел денеска го претстави новиот Ексеон процесор од семејството Е7 8800/4800 в 3, кој овозможува брз преглед во работата преку реал тиме анализи и подобрени перформанси и издржливост за основните компјутерски процеси.

Повеќе...

samsung-ram-tТехнологијата со секој месец кој поминува пробува да се напредне во однос да направи помали и погусти мемории со поголем капацитет и побрза работна ефикасност. 

Повеќе...

samsung-tКога се зборува за WiFi технологија, има две брзини: теоретска и практична. Поради дистурбцијата од страна на домашните елементи,  теоретскиот максимум на брзината на еден рутер никогаш нема да биде постигнат - се досега. Самсунг вели дека нивната WiFi технологија ќе ја зголеми брзината на 4.6 гигабити во секунда (575 мегабајти во секунда).

Повеќе...

NVIDIA.9801Компанијата „Nvidia“ презентираше две нови графички картици кои работат со архитектурата Maxwell која ветува драстично подобри перформанси и нови опции достојни како за уживање така и за развивање на целокупната гејминг индустрија.

Повеќе...

prv.kom1Првиот персонален компјутер денеска го слави 33-от роденден. Станува збор за компјутер на компанијата IBM произведен на 12 Август 1981 год. Тоа бил проект на група инжињери и дизајнери под раководство на Дон Естриџ.

Повеќе...

tesla.tablet1Српската компанија Comtrade, кој го носи името Tesla лансираа свој таблет по цена од 120 евра и ова е првата балканска држава која лансира ваков уред.

Повеќе...

logitech.2Компанијата „Logitech“ го претстави G402 Hyperion Fury како најбрз гејминг маус во светот наменет за играчите на first-person shooter (FPS) игрите.

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium