Азиската конкурентска социјална мрежа на „Facebook“ - „WeChat“, достигна 1 милијарда регистрирани корисници на својата платформа.

Пони Ма, извршен директор на „Tencent“ ја објави постигнатата цел за време на манифестација, кој се одржа на крајот на минатиот месец, пренесува „Financial Times“.

Во соопштението на Пони Ма се зборува за „корисници“, но реално станува збор за „кориснички регистрации“, а не за одделни активни индивидуи, прецизира портпаролот на компанијата.

Бројот на активни корисници честопати се користи од страна на компаниите во Силиконската долина за да ја измерат нивната популарност и достигнување.

Кинеските компании го користат истиот термин во своите квартални извештаи, но обично се однесуваат на бројот на регистри, а не на бројот на индивидуални корисници.

„WeChat“ објави 15,8% годишно зголемување на корисничките регистрации до крајот на септември. Компанијата за истражување „EMarketer“ проценува дека „WeChat“ има 494,3 милиони индивидуални корисници само во Кина во минатата година.

„WeChat“ се користи обично за онлајн комуникација, но платформата располага со повеќе намени, како мобилни плаќања, е-трговија, резервација на билети за железнички транспорт и слично.

Сепак, растот на кинеската социјална мрежа е ограничен во странство, заради популарноста на другите конкуренти, како што е „WhatsApp“. Услугата за комуникација на „Facebook“ има 1,3 милијарди активни корисници низ целиот свет секој месец, според податоците на компанијата на крајот од првата половина од минатата година.

Опасностите од цензурата, која оди рака под рака со „WeChat“, исто така, ги отфрла странските корисници од кинеската апликација.

marijaSerif

bikini-kino-milenium