Доколку може да се верува на „Business Korea“, компанијата „Samsung“ периодов напорно работи на 3D систем за препознавање лице. Таквата технологија дебитираше на тековниот iPhone X и очигледно Корејците не сакаат да заостануваат зад конкуренцијата.

Според весникотт, направени се и нарачки за потребните компоненти кои ќе бидат интегрирани во идниот предводник на компанијата, кој најверојатно ќе биде претставен на мобилен конгрес во Барселона.

Во исто време, се уште не е целосно сигурно дали „Samsung“ ќе предложи алтернатива на Face ID и има опција S9 да се обложи на конвенционалното 2D препознавање на лицето кое нуди и понизок степен на безбедност.

Во овој случај, изворите на „Samsung“ се однесуваат на фактот дека 3D технологијата за препознавање сè уште не е доволно добра. 3D камерата сепак сигурно ќе присуствува во уредите кои ќе имаат исти димензии, како и сегашните претставници на серијата Galaxy S, и ќе биде користена за апликации со додадена и виртуелната реалност, како и за мобилно банкарство, што сугерира дека ќе биде доволно безбеден за финансиска употреба.

Во моментов веќе се смета за сигурно дека Galaxy S9 и S9 + ќе имаат само задна двојна камера, а предната ќе биде единечна, како и досега. Главните камери на смартфоните ќе нудат значително подобрен трислоен сензор и ќе бидат во можност да фатат по 1000 фрејмови во секунда. Ова исто така ќе доведе до повисоки трошоци за новите модели.

Камерите на Galaxy S8 и S8 + имаа производствен трошок од 60 долари, но се очекува тој да порасне до 90 долари при Galaxy S9 и S9 +.

Последните информации сугерираат дека следната година 3D сензорите ќе се појават на многу паметни телефони на Android.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium