Секој декември уредниците од Google Play составуваат листа на најдобрите апликации во каталогот. Овој пат шампионатот е предводен од Photo Lab Picture Editor.

Апликацијата, според жирито, се одликува со прекрасен дизајн, уникатен сет од карактеристики и висок степен на популарност – вкупно апликацијата била симната над 50. милиони мати.

Покрај за најдобра апликација, оваа година се дадени уште неколку номинации. Најдобрата апликација во забавниот одел е VK Live, а најдобрата социјална апликација е услугата за пребарување на сателити – BeepCar.

Најиновативната во каталогот е Airbnb.

Апликацијата со најголемиот, скриен потенцијал, според уредувачите на Google Play, е Be My Eyes. Развојот им помага на корисниците со оштетен вид да ги идентификуваат локациите низ целиот свет.

За разлика од неговите аналози, апликацијата не ги идентификува предметите самостојно. Таа привлекува за целта доброволци од целиот свет.

marijaSerif

ZK