Наука

oragutan.1402Научниците коишто со години ја следеле комуникацијата на најблиските примати до човекот, орангутаните велат дека ова  „прислушување“ им помогнало да го расветлат потеклото на човековото комуницирање односно човечкиот јазик.

Повеќе...

helium.09Тим на научници направил стабилно соединение на основа на хелиум кое е составено од атоми на хелиум и натриум кои целата наука  ја води кон нови хоризонти во хемијата.

Повеќе...

nintendo.14Новото Nintendo Switch ќе биде пуштено во продажба на 3-ти март - објави претседателот на компанијата Татцуми Кимишима за време на ексклузивната презентација на новата конзола.

Повеќе...

letalo.37Вселенскиот авион "X-37B" кој им припаѓа на Воздухопловните сили на САД веќе 600 дена е во орбитата.

Повеќе...

signali.vonzemjaniОд соѕвездието „Кочијаш“ кое што е оддалечено на околу три милијарди светлосни години, пристигнале шест мистериозни сигнали.

Повеќе...

dzin.27Колекција од 13 фосилизирани отпечатоци од стапала стари околу 3,7 милиони години, оставени од некој од нашите пред-човечки предци, биле пронајдени во Танзанија, и сугерираат дека тие најверојатно биле многу повисоки отколку што досега научниците сметаа.

Повеќе...

rubini.14На планетата наречена ХАТ-П-7б речиси секој ден паѓаат рубини и сафири и истата е на оддалеченост од 1000 светлосни години од нашата планета Земја.

Повеќе...

voda.22Студент по инженерство од Хајдерабад, Индија, развил 3D авто-пополнувачки уред за вода кој може да го претвори влажниот воздух во 1.8 литри вода за само еден час. 

Повеќе...

bomba.07Инжинери на универзитетот МИТ трансформирале лситови од спанаќ во машини за откривање на бомби, преку кои безжично може да се испраќаат предупредувачки сигнали до рачен уред сличен на паметен телефон. 

Повеќе...

dapra.27Агенцијата за напредни истражувачки проекти за одбрана, DARPA, дизајнирала куршум кој може да ја менува својата насока на движење за да ја погоди својата крајна цел.

Повеќе...

banner

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа