НАСА објави фотографија, на која можат да се видат најмногу галаксии до сега.

Бројката на галаксии видливи на оваа фотографија е околу 5,500 и со тоа претставува фотографија која „најдлабоко навлегува“ во галаксијата. Оваа фотографија е направена со камера кој „уловува“ светлина 10 милијарди повеќе отколку што може човечкото око, камера поставена на вселенскиот телескоп Хабл. Оваа фотографија, воедно што содржи и фотографии на подалечни галаксии, на некој начин (поради патот на брзината на светлината) е и фотографија на најстариот дел од универзумот, фатен на фотографија до сега.

 

najdlabokata-slika-vselenata

На овој линк, може да ја видите фотографијата со поголема резолуција.

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

banerIscelitelMilenium