Нивото на тврд мраз на Северниот пол изминативе неколку години со голема брзина се смалува.

Последниот доказ е фотографијата која покажува формирање на езеро во ледената маса.

artique

Научниците сметаат дека главна причина за зголемување на температурите која во текот на неколку јунски денови била и 5 степени целзиусови повисока од просечната е глобалното затоплување.

Фотографијата оди во прилог и на тврдењата на американската Национална океанска и атмосферска организација. Во извештајот составен од 140 научници кои го проучуваат регионалниот еколошки систем, се наведува дека изгледот на артичкиот регион е драматично изменет.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium