Во јули минатата година НАСА од вселената снимила огромна санта мраз, со површина од околу 5.800 километри квадратни, која се буквално распукала и одвоила од Антарктикот.

Тоа сознание им пружило на научниците можност да се запознаат со екосистем, кој опфаќа 6.000 метри квадратни, а скриен е скоро 120.000 години.

Сантата А-68, со големина на островот Бали, која се одвоила од ледената плоча Ларсен Ц на Антарктикот, е една од најголемите забележани во историјата. По одвојувањето, плочата Ларсен Ц се намалила за околу 12%.

На Антарктикот моментално е лето, а А-68 патува кон архипелагот Јужна Џорџија и Јужните Сандвички острови, во јужниот Атлантик. На својот пат овој глечер постепено се распаѓа, па настануваат бројни помали.

Минатата година, на 12-ти ноември, членови на иницијативата на НАСА за снимање на 3D мапи на глечери, летале над А-68 со авион P-3, кој е опремен со најсофистицирани мерни инструменти.

Благодарение на поволните метеоролошки прилики, снимките биле многу јасни.

- Неверојатно е чувството кога со свои очи ќе видите нешто што претходно сте го гледале само на фотографии. До денес глечерот Ларсен Ц го гледав само на сателитски снимки објавени во август 2016-тата година.

Антарктикот тогаш привлекуваше внимание поради огромните пукнатини, а на крајот тоа се заврши со одвојување на огромен глечер”, напишала Кетрин Хансен.

- Повеќето глечери кои сум ги видела изгледаа релативно мали и компактни. Меѓутоа, тоа не важи и за овој. А-68 е толку голем што и натаму изгледа како да е дел од ледена плоча - додала таа.

Благодарение на фотографиите и снимките направени со помош на гравиметар, кој ја мери количината на водата под глечерите, научниците имаат прилично јасна претстава за клучните својства на А-68, кои ќе им помогнат да го следат неговото движење, како и процесите низ кои минува.

marijaSerif

ZK