Астрономите за првпат успеале да забележат сигнал од првите ѕвезди во универзумот, а можеби и успеале да дојдат и до потврда за постоење на мистериозната темна материја.

Студијата која е објавена во магазинот Nature од страна на Џад Брауман од државниот универзитет во Аризона открива дека сигналот потекнува од првите објекти во универзумот, од периодот кога излегувал од темнината односно пред 180. милиони години.

Сигналот покажал неочекувано ниски температури и необично изразен бран. Кога астрономите се обиделе да сфатат зошто е така, најдоброто објаснување било дека тука влијаела темната материја.

 

marijaSerif

bikini-kino-milenium