Наука

stivan.09Познатиот физичар Стивен Хокинг во новиот документарец го предвидува рокот кој го има човештвото за населување на некоја друга планета, пред Земјата целосно да биде уништена. Тој предупреди дека човештвото мора во следните 100 години да стане мултипланетарен вид, за да избегне изумирање.

Повеќе...

antartik.06Што би се случило кога одеднаш би биле изложени на вирусите и бактериите кои илјадници години биле успиени во вечниот мраз и со кои никогаш не сме се сретнале?

Повеќе...

populacija.0201Обединетите нации (УН) предвидуваат дека светската популација до 2100-та година ќе достигне бројка од 11.2 милијарди луѓе.

Повеќе...

asteroid.04Голем астероид со пречник од околу еден километар лета кон Земјата, а научниците проценуваат дека спаѓа во категоријата на "потенцијално опасени“ за Земјата. 

Повеќе...

retina.18Научници од Италијанскиот институт за технологија создадоа вештачка ретина, која може да го врати видот на стаорци во клинички тестови. Подоцна во текот на оваа година се планираат вакви тестови и со луѓе. Имплантот ја претвора светлината во електричен сигнал и ги стимулира невроните на мрежницата на окото.

Повеќе...

letalo.09Приватната компанија "Space X" кон крајот на оваа година ќе го прати првото летало без екипаж "Crew Dragon" на Меѓународната вселенска станица, пред во неа да се најдат првите патници на Месечината веќе во втората половина на 2018-тата година.

Повеќе...

oragutan.1402Научниците коишто со години ја следеле комуникацијата на најблиските примати до човекот, орангутаните велат дека ова  „прислушување“ им помогнало да го расветлат потеклото на човековото комуницирање односно човечкиот јазик.

Повеќе...

helium.09Тим на научници направил стабилно соединение на основа на хелиум кое е составено од атоми на хелиум и натриум кои целата наука  ја води кон нови хоризонти во хемијата.

Повеќе...

nintendo.14Новото Nintendo Switch ќе биде пуштено во продажба на 3-ти март - објави претседателот на компанијата Татцуми Кимишима за време на ексклузивната презентација на новата конзола.

Повеќе...

letalo.37Вселенскиот авион "X-37B" кој им припаѓа на Воздухопловните сили на САД веќе 600 дена е во орбитата.

Повеќе...

marijaSerif

ZK