Наука

bomba.07Инжинери на универзитетот МИТ трансформирале лситови од спанаќ во машини за откривање на бомби, преку кои безжично може да се испраќаат предупредувачки сигнали до рачен уред сличен на паметен телефон. 

Повеќе...

dapra.27Агенцијата за напредни истражувачки проекти за одбрана, DARPA, дизајнирала куршум кој може да ја менува својата насока на движење за да ја погоди својата крајна цел.

Повеќе...

skelet.01Археолози пронашле скелет стар 2 илјади години во потонат брод во Средоземното море каде што беше пронајден „софистицирано парче на технологија“, антички механизам најверојатно за часовник - објави магазинот Nature.

Повеќе...

antartik.16Мразот на Арктикот ова лето се намалил на второто најниско ниво, откако научниците почнале да ја следат неговата состојба преку сателит, што, како што наведуваат, е уште еден страшен сигнал за глобалното затоплување.

Повеќе...

robot.malecokМали роботи наскоро ќе пливаат по вашето тело носејќи лекови до посебни места каде треба да се остават.

Повеќе...

solarna.buraДоктор Џозеф Пелтон, поранешен декан на Меѓународниот вселенски институт во Франција, предупредува дека Земјата ќе се соочи со вистинска катастрофа ако не го зајакнеме магнетниот штит со кој се брани од соларните бури.

Повеќе...

mars.24Црвената планета не е баш црвена, а судејќи по оваа снимка, речиси и да не се разликува од нашата.

Повеќе...

petta.silaНаучниците од Универзитетот во Калифорнија пронашле петта основна сила на природата. Можното откритие на досега непозната суб-атомска честичка би можело конечно да ја реши мистеријата за таканаречената темна материја.

Повеќе...

hnrp.17Американските воздухопловни сили имаат намера да предизвикаат експлозија во горните слоеви на атмосферата таканаречени плазмени бомби се со цел за подобрување на радио комуникацијата на долги растојанија.

Повеќе...

evolucija.10Студијата објавена во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences од страна Харвард пишува дека луѓето и понатаму еволуираат. Група истражувачи откриле генетски докази дека природната селекција и понатаму води кон еволуција на луѓето.

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium