Наука

mars.24Црвената планета не е баш црвена, а судејќи по оваа снимка, речиси и да не се разликува од нашата.

Повеќе...

petta.silaНаучниците од Универзитетот во Калифорнија пронашле петта основна сила на природата. Можното откритие на досега непозната суб-атомска честичка би можело конечно да ја реши мистеријата за таканаречената темна материја.

Повеќе...

hnrp.17Американските воздухопловни сили имаат намера да предизвикаат експлозија во горните слоеви на атмосферата таканаречени плазмени бомби се со цел за подобрување на радио комуникацијата на долги растојанија.

Повеќе...

evolucija.10Студијата објавена во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences од страна Харвард пишува дека луѓето и понатаму еволуираат. Група истражувачи откриле генетски докази дека природната селекција и понатаму води кон еволуција на луѓето.

Повеќе...

persidi.04Национална администрација за аеронаутика и вселена НАСА ги советува луѓето од цел свет да отидат на некое високо место ноќта на 11 кон 12 август и да го гледаат спектакуларното шоу со ѕвезди.

Повеќе...

satori.21Пронаоѓањето на засолниште од лошите временски услови може да биде вистински предизвик, а станува збор за неопходна работа за бедзомниците. Зимскиот студ и летните жештини можат да бидат фатални за луѓе кои не се добро заштитени.

Повеќе...

porta.01Историјата е преполна со мистериозни пронајдоци на кои научниците сè уште им ја немаат пронајдено нивната намена. Ова се дел од откритијата за кои науката нема објаснување.

Повеќе...

planeta.28Астрономите открија нов сателит таканаречен „мини Месечина“ на Земјата, астероидот 2016 НОЗ, кој станал привремен природен сателит на нашата планета пред околу стотина година, и ќе кружи околу неа уште неколку стотици години - соопшти Лабораторијата за објекти во близина на Земјата на американската агенција за вселенски истражувања NASA.

Повеќе...

maks.loganМакс Логан е 13-годишно дете кое конструираше уред кој создава бесплатна енергија а јавноста детето го споредува со големиот визионер Никола Теска и го нарекува негов наследник.

Повеќе...

izumi.rusiРусија како држава поседува одлични и креативни луѓе кои откриле или измислиле поголемиот дел од работите кои ги користиме секојдневно денес.

Повеќе...

marijaSerif

ZK