Наука

Озонската дупка е над Германија и се движи кон истокЕкспертите овој месец забележаа рекорден недостаток на озон во атмосферата над Европа. Озонската дупка, со дијаметар од 25 километри, се пресели од Арктикот над Европа, а моментално се наоѓа над Германија - предупредуваат германските медиуми.

Повеќе...

Овој човеков предок јадел само треваДревниот човеков роднина од родот paranthropus имал многу силна челуст и големи заби, а се чини дека најмногу сакал да јаде трева.

Повеќе...

Геолошката мистерија за настанокот на Големиот Кањон, ако може да им се верува на научниците од Универзитетот Рајс, конечно е решена, а се чини дека тој е многу помлад отколку што се мислело досега.
Научниците долго време биле збунувани од фактот дека на тектонски стабилната висорамнина може да се видат феномени карактеристични за ридест појас. Професорот Алан Левандер открил големи структури длабоко под висорамнината Колорадо, кои би можеле да објаснат како е настанат драматичниот пејсаж над нив.
Тајната се крие во магмата во слојот на литосферата кој е потежок и кој се движи под слојот атеносфера и го крева нагоре. Тоа предизвикува промени во најгорниот дел од кората, што пак предизвикува разладениот материјал н аповршината да го формира величествениот кањон.
„Секој кој ќе дојде во Големио Кањон и ќе погледне надолу си помислува што би можело да направи вакво нешто. Најочигледниот одговор е водата, бидејќи реката го сече кањонот. Но она што ги направило овие карпи лежи и се движи во земјата, а тоа е магмата“ - вели Левандер.
Иако се сметаше дека историјата на кањонот е многу долга, најновото мислење е дека не е постар од 6-7 милиони години.

Мистеријата за настанокот на Големио Кањон конечно решена?Геолошката мистерија за настанокот на Големиот Кањон, ако може да им се верува на научниците од Универзитетот Рајс, конечно е решена, а се чини дека тој е многу помлад отколку што се мислело досега. 

Повеќе...

Со вирус ја зголемуваат ефикасноста на соларните панелиСпоред истражувањето спроведено на Институтот за технологија од Масачусец (МИТ) вируси можат да помогнат да се направат подобри соларни панели преку влијание врз нано-компонентите со што ефикасноста на промената на енергијата се зголемува за една третина.

Повеќе...

nissan-leaf-thumbСо оглед на тоа дека Nissan Leaf победи за автомобил на годината 2011, овој потег на холандската влада не треба да нè зачудува. Тие пред две години донесоа план, со кој до 2040та година комплетно би ги исфрлиле од употреба не еколошките возила.

Повеќе...

Последната успешна мисија на НАСА е серијата на прецизни фотографии од вселената кои вклучуваат досега невидени глетки на галаксиите, ѕвездите и астероидите. Галеријата им е достапна насите интернет корисници, а фотографиите ги фотографираше телескопот Wide-field Infrared Survey Explorer - WISE. Вкупниот број на фотографии е повеќе од два и пол милиони, а тие прикажуваат повеќе од 33.000 нови астероиди кои „пловат“ меѓу Марс и Јупитер, како и околу 20 комети.
Од 2009 година кога WISE епуштен во употреба досега се направени најсофистицираните слики од вселената кои било кога ги видело човеково око. Леќите на телескопот го детектираат топлинскиот сјај и на тој начин можат да пронајдат прашливи, ладни и далечни објекту кои не можат да се видат со други телескопи. НАСА објави половина од сликите, а наскоро и преостанатите ќе бидат објавени.

Неверојатни нови фотографии од вселенатаПоследната успешна мисија на НАСА е серијата на прецизни фотографии од вселената кои вклучуваат досега невидени глетки на галаксиите, ѕвездите и астероидите. Галеријата им е достапна на сите интернет корисници, а фотографиите ги фотографираше телескопот Wide-field Infrared Survey Explorer - WISE.

Повеќе...

Во средиштето на некои црни дупки се наоѓа област во која постои простор и време, па не би било чудно во нив да се наоѓаат планети на кои би се развивале колонии на вонземјани. Ова е теза на руските научници од Институтот за нуклеарни истражувања во Москва.
Некои црнидупки имаат сложени внатрешни структури кои им овозможуваат на фотоните, честичките и планетите да кружат околу средиштето на сингуларноста. Сингуларноста е регион во црната дупка кој се јавува доколку просторот и времето станат бесконечни. Но, професорот Вјачеслав Докучајев тврди дека во средината на одредени црно дупки, под одредени околности се создава област во која постојат простор и време.
Доколку црните дупки со доволно големи, тоа може да ги ослабне силите кои се надвор од хоризонтот на случувањата, местото каде што ништо па дури и светлината не може да избега на гравитацијата на црната дупка. Научниците одамна знаат дека фотоните можат да преживеат во стабилни периоднични движења внатре во таквата црна дупка. Професорот Докучајев смета дека во внатрешниот хоризонт на црните дупки може да се сместат планети кои никагаш нема да будат вшмукани во црната дупка, а светлината и топлината ќе се влечат од протоните кои кружат околу сингуларноста.
„Делот од црните дупки кој е скриен од целата надворешна вселена се навистина згодно место на кое напредна цивилизација би можела да живее. Тие би моеле да престојуваат на планета во внатрешноста на супермасивните црни дупки во галактичките центри, а да не се гледаат од надвор“ - објаснува тој.

Напредна вонземска цивилизација би можела да живее во внатрешноста црните дупкиВо средиштето на некои црни дупки се наоѓа област во која постои простор и време, па не би било чудно во нив да се наоѓаат планети на кои би се развивале колонии на вонземјани. Ова е теза на руските научници од Институтот за нуклеарни истражувања во Москва. 

Повеќе...

Од 2016 Арктикот нема да има мраз во летоНаучниците кои пред неколку години предвидоа дека Арктикот ќе остане без мраз во лето до 2013 година, сега тврдат дека тоа ќе се случи во текот на оваа декада, а најверојатно во 2016 година. 

Повеќе...

Градовите, дом на половина од светската популација, би можеле да доживеат потенцијално страшни последици од климатските промени - предупредуваат пд Националниот центар за истражување на атмосферата во Колорадо.
Научниците очекуваат дека климатските промени ќе резултираат со екстремни временски услови, како што се навремињата и екстремните топлотни бранови. Поради својата густина и локација, градовите честопати се под поголем ризик од природни катастрофи. Освен тоа, поплочените и асфалтираните површини ја зголемуваат топлината, предизвикувајќи големи здравствени проблеми за луѓето.
„Неколку големи светски градови развија влијателни стратегии за заштита на своите жители. Останатите не ги намалуват своите емисии на гасовите кои го предизвикуваат ефектот на стаклена градина и не се подготвуваат за веројатноте последици од климатските промени“ - вели водителката на истражувањето Ромеро Ланкао. Таа додава дека градовите имаат огромно влијание врз емисијата на гасови поради јавниот превоз и енергетските структури.

Светските градови не се подготвени за климатски промениГрадовите, дом на половина од светската популација, би можеле да доживеат потенцијално страшни последици од климатските промени - предупредуваат од Националниот центар за истражување на атмосферата во Колорадо.

Повеќе...

Во иднина луѓето ќе можат да дишат под вода?Иако сè уште не произвеле вештачки жабри, биоинженерите пронашле начин како лушето да поминуваат повеќе време под вода и непречено да дишат без потреба од боца со кислород. Тие тврдат дека тоа е возможно со поврзување на човековата со ДНК-та што ја поседуваат морските алги.

Повеќе...

marijaSerif

ZK