Наука

dno.mikrofonЗа прв пат во историјата научниците успеале да стават микрофон на најдлабокото место во океанот, Маријанскиот Ров, кој се наоѓа на 11 034 m. под површината на морето.

Повеќе...

titan.01НАСА минатата година објави фотографии од мистериозната формација којашто се развива на најголемото море на површината на сателитот на Сатурн, Титан.

Повеќе...

asteroid.07Астероид со големина на кошаркарски терен на утре (8 март) ќе помине покрај планетата Земја а астрономите засега не можат да ја одредат точната оддалеченост на која небеското тело ќе пролета покрај нашата планета.

Повеќе...

intel.05Бројот на производители на услугата наречена „изменета реалност“ постојано расте. Но што е тоа „изменета реалност“?

Повеќе...

majak.03Група на инжинери од Универзитетот во Москва се на прагот на ново откритие кое засекогаш може да го промени ѕвезденото небо. Имено, тие забрзано работат на проектот „Мајак“ кој има за цел лансирање на т.н. „вештачка ѕвезда“.

Повеќе...

zena.programerЕдно истражување на американскиот универзитет во Северна Каролина покажало дека жените се подобри програмери од мажите. 

Повеќе...

tetraneutron.brief freeЈапонски научници го објави откритието за тетранеутронот, честичка која се состои од само четири неутрони, без протони. Според класичната теорија на нуклеарната физика, ваква честичка воопшто не би требало да постои, затоа што теоретски ваква честичка воопшто не би можела да се одржи во живот, бидејќи е нестабилна.

Повеќе...

prsti.jajce09Научниците од Швајцарскиот Универзитет ЕПФЛ дизајнирале роботски прсти кои не изгледаат како класични прсти, но кои можат да фатат и подигнат многу чувствителни предмети, како на пример јајце.

Повеќе...

teia.1Научниците се сомневаат дека многу одамна Земјата се судрила со друга планета, но не знаеле дали тој судир впрочем бил многу поголем отколку што се претходно сметало. Претходно била позната теоријата за судир со Теиа.

Повеќе...

monn.lifeЗа кратко време откако ја презема позицијата на прв човек на Европската вселенска агенција, Џонатан Дитрих Вернер, излезе со идејата за изградба на „село“ на далечната страна на Месечината. Тој не зборува за село со куќи, патишта и трговски центри, туку за населба која би била постојана мисија на Месечината со комплетни комуникациски сателити, роботи и астронаути.

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium