Наука

tetraneutron.brief freeЈапонски научници го објави откритието за тетранеутронот, честичка која се состои од само четири неутрони, без протони. Според класичната теорија на нуклеарната физика, ваква честичка воопшто не би требало да постои, затоа што теоретски ваква честичка воопшто не би можела да се одржи во живот, бидејќи е нестабилна.

Повеќе...

prsti.jajce09Научниците од Швајцарскиот Универзитет ЕПФЛ дизајнирале роботски прсти кои не изгледаат како класични прсти, но кои можат да фатат и подигнат многу чувствителни предмети, како на пример јајце.

Повеќе...

teia.1Научниците се сомневаат дека многу одамна Земјата се судрила со друга планета, но не знаеле дали тој судир впрочем бил многу поголем отколку што се претходно сметало. Претходно била позната теоријата за судир со Теиа.

Повеќе...

monn.lifeЗа кратко време откако ја презема позицијата на прв човек на Европската вселенска агенција, Џонатан Дитрих Вернер, излезе со идејата за изградба на „село“ на далечната страна на Месечината. Тој не зборува за село со куќи, патишта и трговски центри, туку за населба која би била постојана мисија на Месечината со комплетни комуникациски сателити, роботи и астронаути.

Повеќе...

nasa.video22Земјата постави нов рекорд на глобалната просечна температура измерена на површината во 2015.та година. Станува збор за рекорд откако се мерат температурите од 1880 година.

Повеќе...

planeti.vidliviОва ќе биде првото вакво порамнување во последните 10 години, а следното се очекува да биде во 2018 година.

Повеќе...

nova.planeta1Планетата е четири пати поголема од Земјата и има токму таква површина, за каква научниците сметаат дека би била нужна за развој на животот, пренесува Independent.

Повеќе...

co2.1Нов материјал направен од микроскопски слоеви на кобалт претвора гас од карбон диоксид во гориво кое може да согорува без токсичен остаток и може да се користи како чист извор на енергија.

Повеќе...

perioden.sistemПериодниот систем доби четири нови хемиски елементи кој ги потврди Меѓународниот сојуз за чиста и применета хемија.

Повеќе...

wi.fi09Научниците од МИТ Универзитетот развиле можност користејќи ги брановите од безжичниот интернет да гледаат преку ѕидови.

Повеќе...

marijaSerif

ZK