Наука

Q.carbonТргни се на страна дијаманту, доаѓа „Q – carbon“ . Титулата за најцврстиот материјал на светот му припадна на „Кју – карбон“.

Повеќе...

moon.stoneКинески ровер на Месечината пронашол нов вид камен, нешто што досега никогаш не било проучувано на Земјата и на Месечината.

Повеќе...

nauka.2Еден од најдобрите научни магазини „Science“ направи избор на најголемите научни откритија за 2015-та. Тие нудат алтернативи за кои можат да гласаат љубителите на науката од целиот свет.

Повеќе...

piramidi.281Две џиновски подводни пирамиди направени од дебело стакло, се пронајдени во центарот на Бермудскиот триаголник. 

Повеќе...

topenje.16Топењето на ледниците предизвикано од зголемувањето на глобалните температури го забавува ротирањето на Земјата, што би можело да укаже на уште една последица од глобалните климатски промени - објавија американските научници во стручното списание Science Advances.

Повеќе...

tereshkova.10Валентина Терешкова е првата жена која полетала во Вселената, а од тоа патување на 16 јуни 1963 година за малку и немала никогаш да се врати.

Повеќе...

svet.vrvЕзерата кои се формирале и прошириле на Монт Еверест би можеле да ги загрозат населбите на помалите висини доколку водата се излее од нив, предупредуваат научниците кои го истражувале ова подрачје прв пат по земјотресот во април.

Повеќе...

robot.toshibaКомпанијата „Toshiba“ произведе напреден робот и го постави во Туристички информативен центар во шопинг центарот „Аква Сити Одаиба“ во Токио.

Повеќе...

velosiped.motor1Gi FlyBike е првиот велосипед кој работи на електричен погон, лесно се расклопува и е изработен од ултра лесен алуминиум кој се користи во производството на авионите.

Повеќе...

hiperlup.1Овој пат не станува збор за електрични автомобили, туку за капсули во вакуумски цевки во кои ќе бидат превезувани патници со брзина поголема од 1200 километри на час. 

Повеќе...

marijaSerif

ZK