Наука

15.30Технологијата од ден на ден напредува со огромни чекори напред, а иднината на човештвото можеме само да ја замислуваме како би изгледала.

Повеќе...

stakla.01Тим на  научници од Универзитетот во Мичиген претставија транспарентни соларни панели, револуционерен производ кој може да има бројни примени во архитектурата, но и во другите полиња како што е мобилната електроника или автомобилската индустрија.

Повеќе...

astronomi.zdvАстрономите пронашле ѕвезда за која постои голема можност да е опркужена со непознати вонземски мегаструктури.

Повеќе...

eliksir.mladost1Руските научници откриле бактерија за која тврдат дека може да обезбеди вечна младост. Станува збор 3,5 милиони години стара бактерија "Bacillus F" која била откриена во 2009-та година на глечер во сибирската област Јакутија.

Повеќе...

homo.naledi1Научниците во Јужна Африка открија остатоци од досега непознат вид сличен на човекот. Станува збор за 15 делумно зачувани скелети кои се пронајдени длабоко во една пештера, на југот од Африка, а истражувачите тврдат дека ова е досега најголемо откритие од овој вид во Африка.

Повеќе...

astaroid.1Станува збор за DE-STAR системот за уништување на астероиди што би ја заштитил Земјата во случај на удар.

Повеќе...

germanija.letaloРеволуционерниот концепт SpaceLiner e дело на Германскиот воздушно-вселенски центар (Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt - DLR) и би требало во иднина да нуди превоз на патници со огромни брзини преминувајќи ја границата помеѓу авијацијата и вселенските летови.

Повеќе...

sina.mДенес на небото нé очекува настан кој се случува многу ретко, познат како Сина месечина. Ако излезете надвор вечерва, ќе видите полна, светла месечина. во бела боја. Нема да биде сина, односно овој термин оддава погрешен впечаток. Всушност, сината месечина не е ништо поразлична од вообичаена полна месечина.

Повеќе...

 voda-8Американската вселенска агенција (НАСА) со своите истражувања дошла до заклучок дека половина од светски подземни извори со вода за пиење се исчезнати и оти планетата е во сериозна опасност, доколку со исто темпо се продолжи со трошењето на ресурсите.

Повеќе...

mars.odmor1Фотографирањето е неизбежен дел од секој одмор. Со оваа појдовна точка, фотографот Џулиен Маув реши да покаже како би изгледале фотографии од одмор на планетата Марс.

Повеќе...

marijaSerif

ZK