Со желба за знаење

nikola-tesla20Иако Никола Тесла не можел да патува од иднината во иднината, меѓутоа неговиот ум бил и тоа како понапред во 1926 година. Всушност, пред речиси 100 години, Тесла го предвидел паметниот телефон.

Повеќе...

tesla.16Еден од најпознатите научници во историјата, Никола Тесла е роден на денешен ден во 1856 година. Познат е по својот придонес за струјата што денеска се користи низ светот, а покрај големите откритија што ги направил, починал сиромашен во 1943.та година.

Повеќе...

aurora04Аурора бореалис е поларна светлина редизвикана од „сончевиот ветар“. На својот пат низ вселената, дел од сончевиот ветар наидува на Земјината магнетосфера, дел од вселената во кој доминира Земјиното магнетно поле.

Повеќе...

plamen.11Сигурно сите барем еднаш имате гледано филмов во кој длабоко во вселената  настанува некоја експлозија.  Особено во филмот „Гравитација“ од 2013 година, во кој освен Џорџ Клуни можете да видите оган кој се распространува во вселената.

Повеќе...

detektor za lagi1Луѓето честопати лажат за да избегнат несакани ситуации или да сокријат нешто и да добијат некоја корист. За да се откријат лагите во некои од најважните процеси како што е на пример студската постапка или откривањето на криминалците, често пати се користи полиграфот - помагало наменето за откривање кога некој лаже.

Повеќе...

Page.BannerОд учење до забава и откривање на нови вештини кои можат да ви го променат животот.

Повеќе...

oxygen.1Пет секунди без кислород и не звучи така страшно, но сепак тоа би имало погубни последици за сите нас. Иако е лесно да се каже дека можеме да го задржиме здивот на некое време и дека после тоа се ќе биде во ред, факт е дека кислородот прави многу повеќе за нашата целокупна околина.

Повеќе...

lap.tempМиксот од летните горештини и нередовното сервисирање на вашиот лап-топ можат сериозно да му нашетат на вашиот лаптоп компјутер.

Повеќе...

zvucnici.1Кога зборуваме за технологијата и музика одредени правила постојат и за звучниците.

Повеќе...

labs.01"Apple" ги користел своите сопствени работници за да ги тестира здравствените и фитнес функциите на паметниот часовник цели две години.

Повеќе...

brziIBesni