Google Play само во 2016-та ни донесе нови 39 милионери. Оваа информација ја објави консултантска компанија Sensor Tower. Тоа е два пати повеќе отколку во 2015 година. Тогаш само 14 програмери имале приходи кои надминуваат 1 милиони долари во рок од една година.

Како што забележуваат истражувачите од Sensor Tower, оваа година на Google му се даде шанса да го намали водството на App Store. Минатата година, на пример, имаше 14 милионери, додека кај App Store имаше цели 34. И покрај растот на показателите оваа година, разликата во процентуален однос е помала.

Занимливо е тоа што најголема популарност меѓу сопствениците на Android уредите имаат игрите. Тие заземаат 75% од обемот на реализираните апликации.

Во исто време корисниците на iOS почесто се заинтересирани за екстензии и работни алатки од различен тип. На игрите во App Store се паѓаат едвај 47% од побарувачката.

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа