Големите технолошки компании се познати по своите необични прашања за време на интервјуто за работа. За нив, нивоата на образование и квалификации се уште помалку релевантни отколку како реагира кандидатот кога тој е „фрлен во чудни води“.

Во Google, на пример, сакаат да поставуваат задачи на испитаниците. Една од нив е математичка загатка со … коњи. Еве што вели:

- Гледате 25 коњи. Колкав е минималниот број на трки, кои треба да ги гледате, за да утврдите кои се трите најбрзи коњи. Во една трка се натпреваруваат до пет коњи. И немате часовник.

Мистеријата е навистина тешка, но ако ја решите, можете да одите на работа во една од најпознатите компании во светот.

Одговорот е најмалку седум трки се потребни за да се утврдат трите најбрзи коњи. Детали за решението можете да најдете тука.

banerIscelitelMilenium