Со желба за знаење

Археологика: Бучунци - некропола од железно време (видео)Дечките од Археологика кои ги претставивме минатата недела постојано работат на нови содржини. Имено тие за време на минатогодишните ископувања на железнодобската некропола во с.Бучинци снимија краток аматерски документарен филм за историјатот на локалитетот и истражувањата кои таму ги врши Музеј на Македонија. 

Повеќе...

velosiped-istorijaВидео од 1945 на коешто е прикажано како се прави еден велосипед. Всушност се работи за домунетарец кој до детали ги прикажува сите ситници за изработката на еден велосипед веднаш по втората светска војна.

Повеќе...

john-cleeze-on-creativityЏон Клиз веќе го споделувавме на една сериозна тема, онаа за Лицето на човекот, но ова е нешто поинакво. Англичанецот зборува за човечката креативност.

Повеќе...

penn-teller-bullshit-thumbОва е една епска епизода која фановите на легендарните Пен и Телер сигурно ја знаат. Нивното шоу се вика „Bullshit“ што во превод значи... па... знаете што значи де...

Повеќе...

kony-2012Видеото на Џејсон Расел со коешто сака да го смени светот за само два дена постигна неверојатна гледаност на интернет, со надеж дека неговата намена ќе биде уште пополуарна.

Повеќе...

nikola-tesla-thumbВидео во коешто накусо е опишано сè што направил генијалецот.

Повеќе...

john-cleeze-thumbЏон Клиз и Елизабет Харли се главните ликови на оваа прекрасна серија документарци на БиБиСи под наслов Лицето на човекот.

Повеќе...

santa-biographyПрекрасна биографија за главниот човек во овој период од годината - Дедо Мраз.

Повеќе...

george-carlin-compilation-thumbОваа секција во којашто во моментов ги читате овие зборови, беше замислена како катче за интелектуалната маса којашто одвреме-навреме ќе го прифати нашиот предлог да изгледа по некој добар документарец.

Повеќе...

e-mc2„Со Ворп брзина, Скоти!“ - уживавме да слушнеме како наредува капетанот на Ентерпрајз. Но, колку навистина човекот може да ја постигне и помине границата на светлосната брзина.

Повеќе...

banerIscelitelMilenium