Со желба за знаење

mystery-death-of-jimmy-thumbЏими Хендрикс почина на 17 сепмтеври 1970 година. Од тогаш се поминати повеќе од 30 години но никој не може да утврди со сигурност како големиот гитарски виртуоз почина.

Повеќе...

is-there-life-after-deathСеријалот „Thrоugh the wormhole“, чијшто наратор е Морган Фримен, во оваа епизода зборува за вечното прашање коешто го мачи човештвото од самиот почеток. Има ли живот после смртта?

Повеќе...

time-travel-einstenАјнштајновата теорија на релативитетот тврди дека патувањето низ времето е сосема возможно, но само ако се оди напред. За да се оди назад во времето, треба да се пробие границата поставена од брзината на светлината, то ест да се најде начин како да се движиме побрзо од брзината на светлината, што во моментов делува невозможно.

Повеќе...

scruton-beauty-thumbФилозофот Роџер Скратон, ни го нуди овој провокативен видео есеј којшто ја обработува важноста на убавината во уметноста и воопшто, во нашите животи.

Повеќе...

pornography-history-thumbОткако ќе го прегледате овој докуентарец и ќе добиете забрзан курс по антропологија, ќе ви се чини дека порнографијата низ историјата и не била некакво табу, ниту се чувало како тајна

Повеќе...

kade-sme-i-kade-odime-thumbГосподин Јозеф зборува за природата на економијата, за обртот, за корпорациските злоупотреби, за купиштата опасен отров...

Повеќе...

ПивоДали знаевте дека пивото е многу важно за создавање на цивилизацијата на земјата? Да да, пивото.

Повеќе...

banerIscelitelMilenium