Софтвер

virtuelna.30Компанијата Facebook доби итна наредба да го сопре користењето на вештачки интелект (ВИ), откако тој престанал да ги следи правилата и започнал да ги заобиколува, објавија американските медиуми.

Повеќе...

free.28Компанијата Kaspersky пушти бесплатен антивирусен пакет за корисниците на персонални компјутери, ветувајќи целосна заштита за нашите датотеки и веб сообраќај од злонамерна активност. Компанијата вели дека е среќна да ги понуди своите услуги без надоместок за оние кои не можат да си го дозволат износот од 50 долари.

Повеќе...

paint.27Излезе дека изјавата на Microsoft од вчера беше малку избрзана и непрецизна. Тогаш компанијата објави дека MSPaint.exe ќе биде изваден од активна употреба во претстојниот Windows 10 Fall Creators Update и дека апликацијата веќе не се развива и може да биде укината во целост.

Повеќе...

windows10.20Вградениот антивирус на Windows 10 оперативните системи, Windows Defender, стана значително пофункционален. Оваа недела софтверскиот гигант соопшти за новиот метод за блокирање на непознати опасни апликации.

Повеќе...

oreo.07Гигантот Google откри повеќе детали за новата верзија на мобилната платформа Android 8.0. Таа ќе го носи името Oreo и се очекува во третиот квартал на 2017 година.

Повеќе...

wana.craj05НАТО предупреди дека сајбер нападите со вируси од типот на WannaCry и Petya можат да го активираат член 5 од Северноатлантскиот договор, кој предвидува воена офанзива кон иницијаторите на слични напади врз која и да е земја членка на Пактот.

Повеќе...

sajber.0307Големите сајбер напади стануваат се почести, а нивото на хакерите станува повисоко па очигледно е дека стандардните мерки кон сајбер безбедноста не се доволни.

Повеќе...

android19Google ја објави првата верзија на Android O со кој компанијата ќе се обиде да обезбеди непречено корисничко искуство со подобрувања во основни области како живот на батеријата и безбедност, кои Google ги опишува како витални функции.

Повеќе...

hp.laptop16Кај одредени модели на HP компјутерите кои се продавани од крајот на 2015-та година, испорачани биле и keyloggers кои што бележат што корисниците типкаат на тастатурата и тие податоци ги сместуваат во компјутерот.

Повеќе...

wanna.crypt15Изминативе неколку дена голем број на корисници, компании и државни институции во стотина земји низ целиот свет станаа жртва на еден од најголемите сајбер напади спроведени некогаш. Опасниот рансомвер, кој се шири како „црв“, покоси повеќе компјутери кои работат со Windows оперативниот систем.

Повеќе...

milenium-baner