Американскиот стартап Cardiogram заедно со научници од Калифорнискиот универзитет во Сан Франциско успеале да создадат алгоритам наменет за паметниот часовник на Apple, кој со висока точност предвидува постоење на различни болести кај човекот, вклучувајќи и дијабетес.

Невронската мрежа DeepHeart е тестирана од 14.000 истражувачи кои ја користат апликацијата Apple Watch Fitness. Покрај тоа, волонтерите им дадоа на истражувачите информации за нивните болести. Научниците најмногу биле заинтересирани за дијабетес, зголемен холестерол, хипертензија и апнеја за спиење.

За новиот алгоритам се користеше дел од податоците, врз основа на кои нервната мрежа може да ги препознае варијациите во палпитациите кај човекот.

Потоа програма беше проверена преку тест и таа успешно го утврди дијабетесот со точност до 84,5%, зголемен холестерол (74,4%), хипертензија (80,8%) и ноќна апнеја (82,9%).

Иако алгоритамот DeepHeart покажал ефикасност, креаторите тврдат дека тој треба да се гради, за да може нервните мрежи да мислат и на дополнителни фактори, вклучувајќи пол, возраст , пушење и други.

Според истражувачите предложената од нив систем може да најде примена за предупредување за некои болести со користење на фитнес апарати и паметни часовници од различни производители.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium