Vip
Меѓународната агенција за рејтинг Мудис ја намали од АА2 на АА3 оценката за долгорочниот долг на Јапонија.

Долгот на Јапонија двапати повисок од нејзиниот БДП

Државниот долг на Јапонија е околу двапати повисок од нејзиниот БДП. Ситуацијата се влоши поради катастрофалниот земјотрес од 11 март и цунамито, кои нанесоа тешки штети на јапонската економија.

Според Мудис, за Јапонија ќе биде тешко поради различни фактори да го намали соодносот на долгот спрема БДП.

По првпат агенцијата за рејтинг ја намалува оценката за Јапонија од катастрофата на 11 март.

Извор: курир.мк

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа

banerMasaMedo

AcaLukasIRadmila