Поради промената на законот за вработување во Германија, до неодредено е суспендирано вработувањето на граѓани од територијата на поранешна Југославија.

udarnamk

Во овој момент граѓаните без европски пасош нема да можат да се вработат, а ова важи за граѓаните со македонски, српски и босански пасош, без разлика на тоа за која работа сакаат да аплицираат. Ова се однесува на сите работи, без разлика дали сакате да аплицирате како медицинар, градежен работник, чистач или нешто друго.

Од 01.01.2018. година стартува новиот закон за вработување, според кој сите граѓани на поранешна Југославија, чии држави не се членки на ЕУ, ќе можат да се вработат под исти услови како и граѓаните на ЕУ.

Тоа значи дека сите кои ќе пронајдат работодавец ќе можат да се вработат како и граѓаните на ЕУ, а одењето во амбасада повеќе нема да биде неопходен услов за добивање на работна дозвола.

Пронаоѓањето на работа и натаму ќе се врши преку агенции, како и досега. Моментално може да се вработат само граѓани со ЕУ пасоши.

Оваа информација до крајот ноември ќе ја потврдат и официјалните институции. Toa го потврдува фактот дека во земјата недостасуваат 100.000 работници во медицината. Во останатите гранки недостасуваат и до половина милион работници, а поради тоа страда економијата.

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа