Половина од Авганистанците дале поткуп на јавен службеник во 2012 година, додека корупцијата во земјата се проценува на 3,9 милијарди долари, покажува истражувањето објавено од Обединетите нации.

un_sad-500

Најновото истражување на Канцеларијата на ОН за дрога и криминал и авганистанското државно антикорупциско тело покажува дека половина од Авганистанците платиле поткуп за услуга во некоја јавна служба минатата година.

Извештајот покажува дека Авганистан остварил видлив напредок во намалувањето на корупцијата, но нејзината цена по државата е зголемена за 40 проценти од 2009 година.

Полицијата, судскиот систем, локалните власти и Министерството за образование, според истражувањето се соочуваат со широко прифатена пракса на примање и давање поткуп за административни и јавни услуги.

Според претставникот на Канцеларијата на ОН за дрога и криминал во Кабул Жан-лук Лемахеј населението на Авганистан корупцијата ја смета за втор најважен проблем во земјата по безбедноста.

Извор: Курир

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија:

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа