Германски Дајмлер, кој ги произведува автомобилите Мерцедес-Бенц, повлекува повеќе од еден милион возила од целиот свет поради грешка во поврзување, која може да доведе до неочекувано отворање на воздушните перничиња.

Од возилата кои ги повлекува, повеќе од 400.000 се регистрирани во Велика Британија, како и неколку илјади во Германија, а подоцна ќе биде објавено во кои други земји се наоѓаат ваквите возила со грешка.

Повлекувањето возила од Велика Британија се однесува на автомобили продадени помеѓу ноември 2011 и јули 2017 година.

Меѓу моделите кои се погодени се некои возила Мерцедес А, Б, Е и В класа и моделите ЦЛА, ГЛЦ, ГЛК.

Повлекувањето на возилата ќе започне во следните неколку недели, кога ќе бидат достапни потребните делови за поправка. Поправката трае еден час и ќе биде направена на сметка на производителот.

marijaSerif

ZK

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа