Рамниот, овален покрив кој наликува на фудбалско игралиште е поставен на една градинка во Токио.

Покривот им овозможува на децата да си играаат и да трчаат во круг. Овој проект ја има освоено наградата „2017 Moriyama RAIC International Prize“.

Градинката „Fuji“ се наоѓа во предградието на Тачикаве и во неа се сместени 600 деца на возраст од две до шест години.

Градинката го следи методот „Монтесори“, односно едукативниот пристап во кој децата имаат слобода да се движат по училницата и да учат по пат на откритија. Наместо на децата да им се наметнуваат физички препреки, архитектот од Токио, Такахаро Тезука, проектирал градинка во вид на континуиран простор кој несметано им овозможува учење и игра.

pokriv001

На него не е вградена никаква опрема за игра, туку самата градба претставува едно гигантско игралиште. Децата можат слободно да се движат, без опасност од повреда бидејќи се во сигурно опкружување. Подрачјето на покривот е во два дела, едно е игралиште а друго е налик на тркачка патека, што на децата им дава можност да се бркаат во рамките на овој бескраен прстен. Покривот е изграден околу постоечки стебла на дрвја, со мрежи поставени околу нив со цел лесно и безбедно качување. Покривот е висок само 2,1 метри, што овозможува блиска врска помеѓу двете нивоа. На самиот покрив има и прозорци преку кои се обезбедува природна светлина во училниците.

pokriv001

Лизгачките врати на долното ниво, овозможуваат училниците да бидат отворени кога времето е убаво.

Тезука верува дека стандардниот распоред и концепт на училници е неприроден и контрапродуктивен за позитивно размислување и учење. Проектот со слободен план ја охрабрува независноста и соработката, без присилување на децата мирно да седат и да молчат во подолг временски период.

pokriv001

pokriv001

pokriv001

Претходно од оваа категорија:

marijaSerif

ZK

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа