Жителите на Туркменистан од 1993. година донела закон поради кој жителите уживаат во бесплатната струја, вода и гас. Оваа година претседателот на Туркменистан, Курбанкли Бердумухамедов го потпишал законот со кој се укинува бесплатната употреба на водата, струјата и гаста.

Граѓаните на Туркменистан уживаа додека бесплатно ги употребувале водата, струјата и гаста и тоа од 1993. година.

- Го потпишав законот со кој е донесена одлука граѓаните на Туркменистан да плаќаат за вода, струја и гас - рекол претседателот. 

Тој наведил дека Владата долго расправала за нови мерки и за воведувањето на тарифа која постепено ќе почне да се применува.

Досега, секој поединец имал право на 35. kW струја и 50. метри кубни за гас месечно како и 250. литри вода дневно. До 2014. година сопствениците на автомобили добивале месечно по 120. литри гориво бесплатно.

Според новиот закон, граѓаните од 1. ноември ќе ги плаќаат овие услуги од својот џеб, доколку го надминат лимитот кој е дозволен од 1993. година.

Оваа мерка била предвидена да трае 10. години, но продолжена е до 2030. година.

Претходно од оваа категорија:

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа