Русија направи вистински подвиг напред во развојот на ласерско оружје. Имено рускиот производител на оружје „Алмаз-Антеј“ развил авионски ласер кој може да погоди и уништи сателити, пренесуваат британските медиуми повикувајќи се на руски извори.

Системот се состои од ласери и контролни системи сместени на Земјата, а новото оружје ќе овозможи исчекор кон конечното проектирање на авион кој што наместо со ракети, ќе биде вооружен со ласерско оружје.

Иако овие извештаи не се потврдени, оружјето наводно се засновало на гасниот ласер „Беријев А-60“ кој што веќе е поставен и се тестира на модифицираниот транспортен авион на руската воена авијација „Иљушин Ил-76МД“.

Некои руски медиуми известуваат дека новиот ласер кога ќе биде целосно развиен, ќе биде вграден на сосема ново, се уште неименувано летало, во рамките на системот составен од елементи и радари сместени на Земјата.

Минатата година, Павел Созинов, главен проектант во компанијата „Алмаз-Антеј“, за руските медиуми изјави дека државните власти побарале од компанијата да развие оружје кое што ќе може да ја неутрализира работата на сателитите, или да овозможи директно и функционално уништување на објекти во орбитата.

Претходно од оваа категорија:

marijaSerif

bikini-kino-milenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа