Остатоците од американскиот носач на авиони "USS Lexington" кој што беше потопен за време на Втората светска војна се пронајдени во близина на брегот на Австралија.

Носачот е лоциран на длабочина на околу три километри во Коралното море, на 800. километри од источниот брег на Австралија.

Американската морнарица потврди дека бродот бил откриен од компанијата "Vulcan" која што е во сопственост на ко-основачот на Мајкрософт, Пол Ален, кој што исто така неодамна го пронајде и крстосувачот "Indianapolis" кој што беше најпознат по тоа што ја пренесувал атомската бомба која што подоцна била фрлена на Хирошима.

Адиралот Хари Херис, командант на американската Пацифичка команда, го поздрави откритието...

- Како син на преживеан член на "USS Lexington", му ги упатувам моите честитки на Пол Ален и членовите на експедицијата кои го лоцираа Lady Lex.

Битката на Коралното море која што траела од 4-ти до 8-ми мај 1942-ра година се смета за клучен момент во сопирањето на јапонското напредување низ Тихиот океан за време на Втората светска војна. Американците тогаш сами го потопиле "USS Lexington" откако бил погоден од неколку јапонски торпеда и бомби за време на битките. Загинале 216 членови на екипажот, а над 2000 лица биле спасени.

- USS Lexington беше на нашата листа со приоритети затоа што стануваше збор за еден од капиталните бродови загубени за време на Втората светска војна - изјави портпаролот на "Vulcan", Роберт Крафт кој откри дека биле потребни шест месеци планирање за бродот да биде лоциран.

Фотографиите од морското дно објавени во видеото погоре, ги откриваат против-воздушните топови и авионите на носачот од кои што некои се во неочекувано добра состојба. Биле пронајдени 11 авиони од 35, колку што биле на носачот.

Претходно од оваа категорија:

marijaSerif

bikini-kino-milenium

  • 30 дена
  • 7 дена
  • 24 часа